:: دوره 8، شماره 3 - ( پاییز 1398، شماره 29 1398 ) ::
جلد 8 شماره 3 صفحات 48-41 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش حمایت اجتماعی ادراک شده و کیفیت زندگی در پیش‌بینی تصویر بدنی معلولین جسمی-حرکتی شهر یزد
مهناز فرهمند 1، راضیه جیریایی2 ، مریم صالح زاده3
1- گروه جامعه‌شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد. ، farahmandm@yazd.ac.ir
2- گروه جامعه‌شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد.
3- گروه روانشناسی، دانشگده روانشناسی، دانشگاه یزد.
چکیده:   (3432 مشاهده)
مقدمه: تصویر بدنی نظیر هر جنبه روانی دیگر، جزیی از شخصیت هر انسانیست و از سیر تکاملی خاص برخوردار است و در برهه‌هایی از زندگی دچار نوسان و تغییرات بیشتری می‌شود که از جمله این موارد می‌توان به پیدایش ضایعه و بروز معلولیت در افراد اشاره نمود. در این صورت اتکای فرد معلول برخویشتن متزلزل گردیده و احساس نیاز به دیگران و وابستگی به غیر ظاهر می‌شود و به مرور قوت می‌یابد. برهمین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی با تصویر بدنی در بین معلولین جسمی-حرکتی شهر یزد انجام شده است.
روش: پژوهش حاضر از نوع مطالعات پیمایشی-همبستگی مقطعی است که رابطه حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی با تصویر بدنی را مورد مطالعه قرار داده است. جامعه‌آماری این پژوهش شامل معلولین جسمی-حرکتی هجده تا سی و هفت ساله شهر یزد در سال 1397 بودند که در کلینیک‌های مددکاری اجتماعی پرونده داشتند و به آنجا مراجع می‌کردند. حجم نمونه مورد مطالعه سیصد و ده نفر برآورد گردید. برای جمع آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های حمایت اجتماعی زیمت و همکاران1988، مقیاس کیفیت زندگی SF-36 سازمان جهانی بهداشت و تصویر بدنی محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها به کمک نرم افزارSPSS23وAMOS23 و بهره‌گیری از آزمون‌های آماری پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیر انجام گردید.
نتایج: نتایج این پژوهش رابطه مثبت و معناداری بین حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی با تصویر بدنی را نشان داد. ابعاد کیفیت زندگی و حمایت اجتماعی سیزده درصد از تغییرات واریانس نگرش افراد معلول به تصویر بدنی را پیش‌بینی کرد. 
بحث و نتیجه‌گیری: اگر معلولین، به‌خصوص معلولین جسمی-حرکتی نگرش منفی نسبت به وضعیت جسمی خود داشته باشند با مشکلات فردی و اجتماعی زیادی مواجه می‌شوند. در این راستا پیشنهاد می‌شود، با توجه به اینکه حمایت اجتماعی بر نگرش افراد معلول نسبت به جسم‌شان تاثیر مثبت دارد، خانواده‌های دارای فرد معلول توجه و حمایت بیشتری نسبت به این افراد به‌عمل آورند که همین امر افزایش سلامت فردی و اجتماعی این افراد را در موقعیت‌های مختلف زندگی، در پی خواهد داشت.
واژه‌های کلیدی: تصویر بدنی، حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی، معلولیت جسمی-حرکتی
متن کامل [PDF 416 kb]   (2175 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1397/8/17 | پذیرش: 1398/8/12 | انتشار: 1398/11/29


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 3 - ( پاییز 1398، شماره 29 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها