:: دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1399، شماره 31 1399 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 12-5 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر فشار مراقبتی و خستگی روانی مادران با کودک اوتیسم
مهشید شعبانی1 ، جمشید جراره 2
1- دانشگاه ازاد اسلامی،واحد تهران شمال.
2- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی. ، Ja.jarareh@sru.ac.ir
چکیده:   (2669 مشاهده)
مقدمه: استرس‌های ناشی از پرورش کودک اوتیسم باعث ایجاد فشار مراقبتی و خستگی روانی در مادران می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر فشار مراقبتی و خستگی روانی مادران با کودک اوتیسم انجام شد.
روش: این پژوهش نیمه‌آزمایشی با استفاده از طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه‌آماری پژوهش را کلیه مادران کودکان مبتلا به اوتیسم مراکز آموزشی اوتیسم شهر اصفهان در سال تحصیلی 1398-1397 تشکیل داده‌اند. از این جامعه‌آماری سی مادر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. از پرسشنامه‌های خستگی روانی فالمن و همکاران۲۰۱۳ و فشار مراقبتی زاریت و همکاران1980 در مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون استفاده گردید. گروه آزمایش درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی را به‌مدت هشت جلسه دریافت کردند، اما در مورد گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‌ای انجام نشد. 
نتایج: تحلیل داده‌ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس انجام شد. نتایج نشان داد، میانگین نمرات فشار مراقبتی و خستگی روانی در گروه آزمایش به‌طور معناداری کاهش یافته است.0/05>P
بحث و نتیجه‌گیری: با استناد به یافته‌های به‌دست آمده از پژوهش حاضر، می‌توان نتیجه گرفت که کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی می‌تواند به‌عنوان یک روش مداخله‌ای، در کاهش فشار مراقبتی و خستگی روانی مادران با کودک اوتیسم مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی، فشار مراقبتی، خستگی روانی، اوتیسم
متن کامل [PDF 477 kb]   (2275 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/3/7 | پذیرش: 1399/3/30 | انتشار: 1399/3/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1399، شماره 31 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها