:: دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1401، شماره 40 1401 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 28-18 برگشت به فهرست نسخه ها
تجربه زیسته افراد دارای معلولیت اکتسابی (یک مطالعه پدیدارشناختی)
حسین افراسیابی 1، یزدان کریمی منجرموئی2
1- دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد ، hafrasiabi@yazd.ac.ir
2- دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد
چکیده:   (501 مشاهده)
مقدمه: معلولیت اکتسابی پدیده‌ای خاص و تجربه متفاوت انسانی و اجتماعی است. این پدیده که براثر سوانح ایجاد می‌شود، فردی مستقل که توانایی کارهای خود را دارد با چالش‌های جدی مواجه می‌کند و تجربه‌ای متفاوت و عمیق پیش روی شخص و اطرافیان او می‌گذارد. هدف پژوهش حاضر، واکاوی تجربه زیسته و معنای این‌گونه از معلولیت نزد افرادی است که آن را تجربه کرده‌اند. 
روش: این پژوهش با روش پدیدارشناسی به‌عنوان یکی از روش‌های کیفی انجام شده است. داده‌ها از طریق مصاحبه با هشت نفر از افرادی که دچار معلولیت اکتسابی شده‌اند جمع‌آوری شد. نمونه‌گیری به شیوه هدفمند و از نوع گلوله برفی است و جمع‌آوری داده تا زمان اشباع ادامه یافت.
نتایج: داده‌های به‌دست آمده از مصاحبه با روش تحلیل مضمون تحلیل شد و پس از کدگذاری متن مصاحبه‌ها و تلفیق آن‌ها، در قالب هفت مضمون اصلی ساخته شد که عبارتنداز: زیستن در رنج، ناباوری به محدودیت، بازگشت به دوره کودکی، امیدواری پرنوسان، همسر/مادر حمایتگر، تقدیرگرایی و برساخت اجتماعی معلولیت.
بحث و نتیجه‌گیری: افراد دارای معلولیت اکتسابی تجارب خاصی را در زندگی خود دارند که عمدتا ناخوشایند و تحمل و زندگی با آن دردناک است. مقایسه شرایط فعلی و قبلی رنج زیسته را برای آن‌ها دوچندان می‌کند. با وجود این امید به بهبود شرایط زندگی حفظ کرده و تلاش می‌کنند سازگار شوند.
واژه‌های کلیدی: معلولیت اکتسابی، معلولیت، پدیدارشناسی، تجربه زیسته، زیستن در رنج
متن کامل [PDF 402 kb]   (616 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/7/9 | پذیرش: 1401/3/10 | انتشار: 1401/3/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1401، شماره 40 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها