عاطفه کیااحمدی، سیدابوالفضل حسینی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
پیشگفتار: در بحث مصرف مواد، انزوای اجتماعی پس از مصرف مواد رخ میدهد و عملا با پسایندهایی چون بازگشت مجدد به اعتیاد و دشواری ترک مواد همراه است. بههمین دلیل این مطالعه با هدف بررسی تاثیر حمایت خانوادگی و برچسب اجتماعی بر انزوای اجتماعی زنان مصرف کننده مواد با نقش واسطهگری طرد اجتماعی انجام شد.
روش: روش مورد استفاده در این مطالعه پیمایش تبیینی بود. میدان مطالعه مراکز درمانی ترک اعتیاد استان گلستان بودند که تعداد صد و هشتاد و هفت زن تحت درمان بهعنوان حجم نمونه مبتنی بر روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. تکنیک تحلیل نیز مبتنی بر مدل معادلات ساختاری AMOS۲۶ بود.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد که طرد اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر انزوای اجتماعی دارد. همچنین حمایت خانوادگی و برچسب اجتماعی نیز اثر معناداری بر طرد اجتماعی دارند و در نهایت متغیرهای حمایت خانوادگی و برچسب اجتماعی تنها بهطور غیرمستقیم از طریق طرد اجتماعی تاثیر معناداری بر انزوای اجتماعی زنان معتاد دارند.
پیآمد: نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهای طرد اجتماعی، حمایت خانوادگی و برچسب اجتماعی سهم مهمی در تبیین انزوای اجتماعی زنان مصرفکننده مواد دارند. بنابراین دستکاری در این متغییرها میتواند نقش مهمی در کاهش انزوای اجتماعی زنان مصرفکننده مواد و بهدنبال آن تسهیل ترک اعتیاد آنان داشته باشد. در طی این فرایند، مددکاری اجتماعی میتواند بهعنوان یک تسهیلگر ایفای نقش کند.