مهناز فرهمند، سیدرضا سیدرضا جوادیان، شکوفه جلیلی پیرانی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: تجربه زیسته زندان، موقعیتی است که زنان را بیش از هر تجربه اجتماعی دیگری، در معرض طرد قرار میدهد، و ابعادی از محرومیتهای عاطفی، تعاملی و خانوادگی را بر آنان تحمیل میکند. بر همین مبنا، پژوهش حاضر، به بررسی نقش برخی از عوامل اجتماعی-فرهنگی مرتبط با طرد زنان زندانی پرداخته است.
روش: روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع پیمایشی-همبستگی است. جامعهآماری این تحقیق، زنان زندانی شهر یزد و شیراز است که بهدلیل محدود بودن تعداد زنان زندانی که سابقه بیش از یکبار حبس داشتهاند، بهصورت تمامشماری با تعداد صد و هجده نفر زندانی در دو شهر یزد و شیراز مورد بررسی قرارگرفتند.
نتایج: یافتههای تحقیق نشان داد که بین طرد زنان زندانی و داغ انگ، ازخودبیگانگی، تبعیض جنسیتی رابطه معنیدار وجود دارد,۰۵/۰>p
تایج رگرسیون نیز از تاثیر معنیدار بین داغ انگ و طرد اجتماعی زنان زندانی حمایت کرد و بیست و هفت و هفت دهم درصد از واریانس میزان طرد اجتماعی زنان زندانی با متغیر داغ انگ تبیین شد.
بحث و نتیجهگیری: زنانی که از عرف جامعه پیروی نمیکنند و دچار جرم میشوند، از ازخودبیگانگی بیشتری برخوردارند، با تبعیضهای جنسیتی بیشتری مواجه میشوند، از داغ انگ و برچسب رنج میبرند. درنتیجه، با طرد بیشتری از سوی خانواده، خویشاوندان و اطرافیان روبرو شده و در رفع نیازهای عاطفی، مادی، حضور در جامعه با موانع و محدودیتهای بسیاری مواجه میشوند.
عاطفه کیااحمدی، سیدابوالفضل حسینی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
پیشگفتار: در بحث مصرف مواد، انزوای اجتماعی پس از مصرف مواد رخ میدهد و عملا با پسایندهایی چون بازگشت مجدد به اعتیاد و دشواری ترک مواد همراه است. بههمین دلیل این مطالعه با هدف بررسی تاثیر حمایت خانوادگی و برچسب اجتماعی بر انزوای اجتماعی زنان مصرف کننده مواد با نقش واسطهگری طرد اجتماعی انجام شد.
روش: روش مورد استفاده در این مطالعه پیمایش تبیینی بود. میدان مطالعه مراکز درمانی ترک اعتیاد استان گلستان بودند که تعداد صد و هشتاد و هفت زن تحت درمان بهعنوان حجم نمونه مبتنی بر روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. تکنیک تحلیل نیز مبتنی بر مدل معادلات ساختاری AMOS۲۶ بود.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد که طرد اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر انزوای اجتماعی دارد. همچنین حمایت خانوادگی و برچسب اجتماعی نیز اثر معناداری بر طرد اجتماعی دارند و در نهایت متغیرهای حمایت خانوادگی و برچسب اجتماعی تنها بهطور غیرمستقیم از طریق طرد اجتماعی تاثیر معناداری بر انزوای اجتماعی زنان معتاد دارند.
پیآمد: نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهای طرد اجتماعی، حمایت خانوادگی و برچسب اجتماعی سهم مهمی در تبیین انزوای اجتماعی زنان مصرفکننده مواد دارند. بنابراین دستکاری در این متغییرها میتواند نقش مهمی در کاهش انزوای اجتماعی زنان مصرفکننده مواد و بهدنبال آن تسهیل ترک اعتیاد آنان داشته باشد. در طی این فرایند، مددکاری اجتماعی میتواند بهعنوان یک تسهیلگر ایفای نقش کند.