1- گروه علوم اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنرکرمان 2- گروه علوم اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان ، smaghsoodi@uk.ac.ir
چکیده: (142 مشاهده)
پیشگفتار: میزان وقوع قتل، نه تنها امنیت اجتماعی را بر هم میزند، بلکه میتواند سرآغازی برای وقوع دیگر جرایم و آسیبهای متعدد در جامعه باشد. هدف پژوهش حاضر مطالعه علل و انگیزههای قتل در استان کرمان در فاصله زمانی سالهای 1397 تا1400 بود.
روش: پژوهش حاضر با روش توصیفی و اسنادی انجام شده است. جامعهآماری این پژوهش شامل اسناد مربوط به قتل در استان کرمان است که با مراجعه به استانداری شهرستان کرمان بهدست آمدهاند. دادهها از طریق فیشبرداری از منابع و اسناد این ارگان استخراج شده و در مرحله توصیف، از جداول توزیع فراوانی استفاده گردیده است.
یافتهها: براساس یافتههای تحقیق، بیشترین علل و انگیزهها در استان کرمان بهترتیب متعلق به این موارد بود. نزاع و درگیری، اختلافات خانوادگی و طایفهای، مسالههای منکراتی و ناموسی، مواد مخدر، اختلافات قبلی، سرقت، اختلافات مالی و ملکی. همچنین بیشترین مورد ارتکاب به قتل، با استفاده از سلاح گرم انجام شده است. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد قاتل و مقتول در گروه سنی بیست و یک تا سی سال، تعداد مردان مقتول و مردان قاتل بیش از زنان، تعداد مقتولین متاهل و قاتلین مـتاهل بیش از مجردین، اکثریت مقتولین و قاتلین دارای شغل آزاد و تابعیت ایرانی و فاقد سابقه کیفری بودند همچنین بیشتر قتلها بدون برنامهریزی قبلی انجام شدهاند.
پیآمد: نهادها و سازمانهای مسوول با استفاده از نتایج پژوهش حاضر دلایل وقوع قتلها را مورد بررسی قرار دهند و سیاستهایی عملی و اجرایی در سطوح مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی جهت کنترل و کاهش این پدیده بهکار گیرند.